Busuiocul este una dintre cele mai folosite plante aromatice din bucătărie. Ingredient esențial pentru multe retete de exemplu pesto și însoțitor de neînlocuit de roșii, busuiocul este prezent într-o multitudine de feluri de mâncare .
Proprietățile benefice ale busuiocului
Puțini, însă, cunosc proprietățile terapeutice ale busuiocului. Această plantă este un concentrat de nutrienți, iar consumul său frecvent și moderat ne permite să ne bucurăm de zeci de beneficii: mai jos enumerăm 10 dintre ele.
1. Combate răcelile
În caz de febră mare sau răceală, se recomandă să gătiți frunze de busuioc cu cardamom și să beți ceaiul.
2. Ameliorează tusea
Busuiocul este adesea inclus în lista de ingrediente a siropurilor pentru tuse și bronșită. Pregătiți un ceai de plante gătind câteva frunze de busuioc. Pentru a ameliora durerile de gât, folosiți ceaiul pentru a face gargară.
3. Măriți-vă sistemul imunitar
Compușii chimici din busuioc promovează producerea de anticorpi care luptă împotriva infecțiilor prin întărirea sistemului imunitar.
4. Ameliorează stresul
Diverse studii au arătat că busuiocul este un excelent remediu antistres. Aroma sa simplă este capabilă să stimuleze o stare de relaxare și să ușureze anxietatea.
5. Îmbunătățește-ți vederea
Vitamina D din busuioc ajută la protejarea vederii.
6. Combate acneea
Busuiocul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care îmbunătățesc aspectul pielii și combate acneea.
7. Elimină respirația urât mirositoare
Ceaiul de busuioc este un avantaj împotriva respirației urât mirositoare.
8. Îmbunătățește funcționarea rinichilor
Consumul unui ceai de plante din busuioc din când în când ajută la curățarea rinichilor, îmbunătățind funcționarea acestora.
9. Îmbunătățiți digestia
Ceaiul de busuioc ajută la tratarea durerilor de stomac și la combaterea constipației, a acidului gastric și a indigestiei.
10. Ameliorează durerile de cap
Busuiocul este un relaxant muscular eficient și are proprietăți antiinflamatorii.