Sfaturi Carbohidratii

Carbohidratii

carbohidrati

Pentru cei care inca nu stiau, carbohidratii sun principala sursa de energie a organismului, sunt cei care iti salveaza muschii de la descompunere pe timp de efort fizic. Acest macronutrient este cel care va necesita cea mai mare atentie si cea mai in detaliu manipulare. Va juca un rol esential in toata ecuatia noastra alimentara asa ca fii precaut cand alegi cantitatea consumata si tipul.

In mod principal ai grija sa asumi cabohidrati complecsi precum orezul brun, orezul salbatic, cartofii dulci, painea integrala, paste integrale, legume si anumite fructe.
Ei bine da carbohidratii sunt clasificati in mod general in 2 categorii : simpli (digestie rapida) si complecsi (digestie lenta), dar haide sa ii vedem mai de aprope sa intelegem diferentele principale.

Carbohidratii simpli (digestie rapida)

Acele alimente precum orezul alb, painea alba, biscuitii,bomboanele, zaharul sunt descompusi in mod rapid in organismul nostru. Dupa ce mananci alimente cu o digestie rapida, organismul tau le va descompune si le va transforma in energie pe care o va folosi imediat si care in acest caz va raprezenta o simpla forma de glucoza. Fara a intra in detalii putin comprensibile ceea ce trebue sa intelegem este ca, daca organisumul tau nu are nevoiede de aceasta energie sau daca ea nu va fi arsa ptintr-o forma de activitate fizica, ea va fi depozitata sub froma de grasime in celulele adipoase.
Cu asta nu vreau sa spun ca acest tip de macronutrient nu trebue sa fie utilizat sau ca este daunator. Trebue sa intelegem cum sa il folosim in mod corect si la momentul oportun cum ar fi exact dupa antrenament. Insulina va lua forma unui combustibil ce va determina anabolismul muscular. Moment in care nutrientii vor fi absorbiti si va fi accelerata recuperarea muscolara evitand catabolismul muscular(“arderea masei musculare”).

Complecsi (digestie lenta)

In partea opusa carbohidratii complecsi fac ca procesul de descompunere sa fie mai dificil pentru organism. Ne ofera o eliberare mai lenta de glucoza si nu cresc secretia de insulina in organism si nivelul redus de insulina ajuta la arderea grasimilor. Aceasta eliberare lenta ne aduce multe beneficii la dezvoltarea masei musculare. Astfel le vei furniza constant si in mod indelungat nutrienti muschilor pentru a se mentine in stadiul anabolic. Acesti tipi de macronutrienti pe deasupra vor determina sa te simti satul pentru o perioada de lunga durata .