Sfaturi VITAMINA D: CARENTA, ALIMENTE, UTILIZARI, CONTRAINDICATII

VITAMINA D: CARENTA, ALIMENTE, UTILIZARI, CONTRAINDICATII

Vitaminele sunt substanțe de care organismul are nevoie pentru a crește, a se dezvolta și a asigura executarea corectă a mii de reacții metabolice.

Vitamina D în special ajută organismul să absoarbă calciul, care este unul dintre constituenții principali ai oaselor; un deficit de vitamina D poate provoca, prin urmare, boli osoase, cum ar fi osteoporoza sau rahitismul.

Vitamina D poate fi acumulată în trei moduri principale:

  • prin piele, cu expunere adecvată la soare,
  • prin consumul de alimente care îl conțin,
  • cu utilizarea suplimentelor.

Soare


Organismul este capabil să sintetizeze în mod autonom vitamina doar cu expunerea pielii la soare; se estimează că 10 minute pe zi de expunere la o suprafață corporală adecvată sunt suficiente pentru a preveni deficiența acesteia, dar cantitatea produsă depinde de factori precum:

  • anotimp (de obicei este mai puțin soare în lunile de iarnă),
  • moment al zilei (razele soarelui sunt cele mai eficiente și mai puternice între 10 și 3 după-amiaza),
  • cantitatea de nori și poluarea aerului,
  • latitudine (orașele din apropierea ecuatorului sunt expuse la niveluri UV mai ridicate).


Cu toate acestea, trebuie amintit că expunerea excesivă poate fi dimpotrivă cauza îmbătrânirii premature a pielii și a unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele.

Alimente

Multe alimente sunt bogate în această moleculă prețioasă, cum ar fi gălbenușul de ou, peștele marin și ficatul.

Suplimente

Ultima alternativă, posibilitatea de a lua suplimente, ar trebui luată în considerare numai și numai atunci când primele două variante nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic din motive pe care le vom vedea mai târziu, chiar dacă în realitate tot mai mulți autori recomandă suplimentarea masivă.

Carenta vitaminei D

Orice deficiență de vitamina D este evaluată printr-o doză de sânge, a cărei interpretare este următoarea (pot exista diferențe între diferite laboratoare și mai ales între diferitele societăți medicale):

  • deficit: <10 ng/mL
  • insuficiență: 10 – 30 ng/mL
  • suficiență: 30 – 100 ng/mL
  • toxicitate: >100 ng/mL

O deficiență de vitamina D este aproape întotdeauna invizibila fara sintome particulare.

Faptul că în majoritatea cazurilor nu există simptome face mai dificilă diagnosticarea deficienței de vitamina D, care totuși poate crea probleme majore pentru organism.

Vitamina este necesară și pentru absorbția corectă a calciului și fosforului, minerale esențiale pentru menținerea oaselor sănătoase și reducerea riscului de fracturi.

De asemenea, este implicată în numeroase mecanisme ale sistemului imunitar, atât de mult încât ipotezele privind un posibil mecanism de protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer sunt din ce în ce mai puternice (dar literatura disponibilă până în prezent este contradictorie și inconsecventă în acest sens în cel mai bun caz), autoimună. boli și diabet. Mai mult, s-a observat că

  • prevalența hipertensiunii arteriale crește odată cu distanța față de ecuator
  • și că unele evenimente legate de sănătatea cardiovasculară (cum ar fi numărul de internări în spital) cresc în anumite sezoane specifice,

aceasta sugerează că vitamina D ar putea juca un rol important și din acest punct de vedere.

Suplimente și medicamente

Persoanele la care nu este posibilă obținerea unei producții suficiente de vitamine și când nu este posibilă compensarea prin dietă, se poate proceda la integrare prin prescrierea a numeroase medicamente și/sau suplimente.

În aceste cazuri se recomandă respectarea scrupuloasă a indicațiilor medicului, care va sugera doza în funcție de severitatea deficienței și de alți factori de risc, in orice caz se recomanda sa luati intotdeauna vitamina D la mese, fiind o vitamina liposolubila se absoarbe mai eficient daca grasimea este prezenta in intestin.

Există, de asemenea, formulări injectabile, dar acestea sunt în general limitate la cazurile de deficiență mai severă și/sau cazuri de malabsorbție.

Alimente: unde se poate gasi ?

Din păcate, există puține alimente bogate în mod natural în vitamina D, printre care amintim:

  • peștii grasi precum somonul, tonul și macroul sunt probabil cele mai bune surse (uleiul de ficat de cod, în special, este foarte bogat în ele).
  • ficat de vită, brânzeturi grase, unt și gălbenușuri de ou,
  • in minima parte ciupercile.

Din ce în ce mai mult, se găsesc pe rafturile supermarketurilor alimentele fortificate , adică în care vitamina a fost adăugată în timpul procesării (cum ar fi în laptele de soia a numeroase mărci).

Organismul este capabil să o producă atunci când pielea este direct expusă la soare și majoritatea oamenilor sunt capabili să acopere necesarul zilnic în acest fel, chiar dacă:

  • pielea expusă la lumina soarelui în interior prin fereastră nu va produce vitamina D,
  • expunerea în zilele înnorate reduce stimularea,
  • având pielea închisă la culoare reduce producția.

Chiar si folosirea paturilor de bronzat permite o sinteza adecvata, dar si in acest caz expunerea trebuie evident limitata, pentru a nu exista riscul de probleme a pieli.

Persoanele care evită soarele sau care își protejează pielea cu îmbrăcăminte lungă ar trebui să includă alimente adecvate în alimentație sau să recurgă la suplimente, în special în lunile de iarnă, când posibila expunere este, de asemenea, redusă.