Semne cutanate:

care pot indica probleme de sănătate

Este important să învățați să vă observați propriul corp. În special, este bine să te obișnuiești cu inspectarea pielii, căutând orice anomalie. În cazul în care observați ceva ciudat, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră, care va decide dacă și cum să investigheze situația. Semnele pielii nu ar trebui niciodată subestimate.
Potrivit lui Joseph Jorizzo, profesor la Universitatea Wake Forest și autor al mai multor publicații referitoare la semnele de pe pielea bolilor interne, suprafața pielii este o fereastră către condițiile de sănătate. În spatele fiecărei modificări a pielii, chiar și cele mai aparent nesemnificative, există o problemă. Și este sicea ce gandesc aproape toți medicii. Să vedem principalele semne la care este bine să fii atent.

🚨Erupție cutanată în formă de fluture

Este adesea primul semn al lupusului eritematos, o boală autoimună cronică. Cu toate acestea, ar putea indica și boli mai puțin grave, cum ar fi rozaceea și dermatita de contact. Pentru a clarifica situația, este important să efectuați investigații de diagnostic.

🚨Plăci întunecate pe gât

Ar putea fi legat de prezența diabetului. Cu toate acestea, această afecțiune, numită medical acanthosis nigricans și caracterizată prin hiperkeratoză (îngroșare) și hiperpigmentare (întunecare) a unor zone, în special în pliurile pielii, ar putea fi, de asemenea, benignă. La bază ar putea exista apoi o afecțiune a obezității.

🚨 Pete pe picioare

Ar putea fi un semn al diabetului. De obicei, ele încep ca pete plictisitoare, de culoare roșiatică, apoi devin mai strălucitoare, cu margini distincte, atrofice, cerate, galbene sau maronii. Uneori pielea afectată se poate rupe și poate deveni mâncărime sau dureroasă.

🚨 Pete de culoare carne pe spatele inferior

Pot fi semnul unei boli genetice rare numită scleroză tuberoasă, care determină creșterea tumorilor benigne în creier și în alte organe vitale.

🚨 Mâini și picioare „din lemn”

Dacă mâinile și picioarele tale devin maronii și dure ca lemnul, s-ar putea datora fibrozei sistemice nefrogenice, o afecțiune care începe cu o decolorare maro și indentare în antebrațe și picioare. Uneori se observă și o mică pată galbenă în ochi.

🚨 „Bile” pe pleoape

Posibil semn al hipercolesterolemiei. Xantelasma poate apărea atât pe pleoapele inferioare, cât și pe cele superioare.

🚨Eriteme pe fese

S-ar putea urmări înapoi la glucagonoma, o tumoare neuroendocrină care se manifestă adesea ca eritem necrolitic migrant, o boală care constă dintr-o erupție roșie, solzoasă, uneori cu mici eroziuni ale pielii. Tinde să înceapă în pliul feselor sau palmelor, dar se poate dezvolta în alte părți ale corpului. Este mai frecvent la persoanele în vârstă.

CORPUL NOSTRU VORBEȘTE, SĂ-L ASCULTĂM

dieta oloproteica

Dietă oloproteicăDietă oloproteică

Dieta oloproteică este un regim alimentar care se bazează pe protocolul Blackburn dar modernizat, adică o dieta fără carbohidrați. Și se desfășoară în trei faze, prima mai drastica și celalalte doua mai complete. Să vedem în mod mai detaliat schema acestei diete. Dietă oloproteică: caracteristici Dieta oloproteică este o strategie alimentară denumită “liposucție alimentară”